Waterzooi van griet met witloof en kroketten

Ingrediënten van Polenta Kroketten Van Cornquet
Traditioneel en smakelijk – dan hebben we het natuurlijk over een goede waterzooi. En waarom niet eentje met grietfilet? Griet is dan wel duurder dan zijn soortgenoten, toch is het een bijzonderlijk verrukkelijke platvis waarvan het water je ongetwijfeld in de mond komt. Werk dit af met onze kruidige Fines Herbes polenta kroketten en je spreekt van een absoluut topgerecht.

visgerecht – 4 personen – makkelijk – 120 minuten

Ingrediënten voor de waterzooi met griet

  • 2 wortelen
  • 1 stengel prei
  • 6 stronkjes witloof
  • 50 gram boter
  • 1 l visbouillon
  • 1 kg mosselen
  • 400 gram filet van griet
  • 2 eierdooiers
  • 2 dl room
  • sap van ½ citroen
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • versgemalen peper en zeezout
  • 100 gram grijze garnalen
  • 20 fines herbes Cornquetjes (5 per pers.)

De bereidingswijze

  1. Snijd de schoongemaakte wortelen en prei in kleine blokjes. Doe hetzelfde met vier stronkjes witloof.
  2. Stoof de groenten in ¾ van de boter. Overgiet met visbouillon en laat 20 minuten zachtjes koken. Intussen kunt u de rest van de witloofstronkjes halveren en stoven in de rest van de boter.
  3. Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp.
  4. Doe de eierdooiers en room in een kleine schotel en roer tot mooi gemengd. (tip doe klein beetje koud toe tijdens het roeren)
  5. Snijd de filets in repen en laat 2 minuten pocheren in de soep. Schep ze eruit en verdeel over 4 voorverwarmde diepe soepborden/ kommen.
  6. Doe hetzelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen.
  7. Voeg het eiermengsel toe aan de soep en breng dit al roerend naar het kookpunt.
  8. Haal van het vuur en voeg het citroensap toe.
  9. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
  10. Schep en verdeel over de borden, werk af met de grijze garnalen.
  11. Frituur de Fines Herbes Cornquetjes op 175°c gedurende 4 minuten en serveer in een kom.
  12. Strooi voor het serveren wat grof zeezout over de polenta kroketten en geniet van je kookkunsten!